ToP programma

Voor wie is ToP?

ToP staat voor Transmurale ontwikkelingsondersteuning voor Prematuur geboren kinderen en hun ouders. Het programma is voor baby’s, en hun ouders, die voor de 32ste week van de zwangerschap geboren zijn en/of een geboortegewicht van 1500 gram of lager. Met ToP krijgen jij en je kind begeleiding na ontslag uit het ziekenhuis.

Wat is ToP?
ToP is een programma dat aansluit op de behoeften van je vroeggeboren baby: het is individuele ontwikkelingsgerichte zorg. ToP gaat uit van de mogelijkheden die je kind heeft en de pogingen die het doet om de wereld te verkennen en zich aan te passen. Een te vroeggeboren kind kan soms niet alle informatie dat het krijgt verwerken en daardoor reageert het anders dan verwacht. Met het ToP-programma leren we jou signalen te herkennen, zodat je met plezier en zelfvertrouwen de vroege ontwikkeling van je baby kunt begeleiden. En je kind kan met het ToP-programma op een actieve en ontspannen manier deelnemen aan de dingen die op dat moment belangrijk zijn voor hem.

Waar kun je terecht voor ToP?
Kinderfysiotherapeut Francien Vink heeft een aanvullende opleiding gedaan waarin ze de ‘lichaamstaal’ van jonge kinderen leerde begrijpen. Ze mag het ToP-programma uitvoeren en kijkt dan samen met jou naar waar je kind aan toe is, wat je kind zelf kan, waar het hulp nodig heeft en hoe jij die kunt geven. Jouw hulpvraag staat daarbij centraal. Francien komt voor het ToP-programma bij je thuis. De eerste keer zo spoedig mogelijk na thuiskomst van je kind uit het ziekenhuis. In totaal bestaat het programma uit 12 huisbezoeken, de laatste keer rond het eerste levensjaar van je kind.

Het ToP-programma valt volledig onder de vergoeding van de basisverzekering en gaat niet ten koste van het Eigen Risico.

Wil je meer weten?
Maak direct online een afspraak of stel ons een vraag.


English introduction movie ToP-programme